Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"A nyírfa levél teája jó vértisztító gyógytea"

Közönséges nyír (Betula pendula)

A nyírfa 20-25 méter magasra növő fa. Rombusz alakú leveleinek széle fűrészes, és mindkét oldalán viaszmirigyekkel sűrűn pontozott. A fiatal fa kérge ezüstfehér, majd megsötétedik és berepedezik. Termés és porzós virágai barkákba rendeződnek. Szárnyas makktermése van. Magyarországon hegyvidéken, savanyú talajú erdőkben él. A közönséges nyír barkája április-májusban pompázik.
Észak-Európában a közönséges nyírt szemölcsök kezelésére használják: vagy egy kis megnedvesített kéregdarabot cserélgetnek rajta minden nap, vagy összetört kéregből készítenek rá főzetet. A nyírfa hatása minden bizonnyal a szalicilátoknak és vírusölő vegyületeinek (betulinsav) köszönhető.
Gyógyhatása
Magas flavonoid tartalmának köszönhetően a közönséges nyír levele vízhajtó és gyulladáscsökkentő, illetve húgyúti és vesefertőtlenítő szer. Vízhajtó tulajdonságát viszonylag magas C-vitamin tartalma is elősegíti. A betulinsav a sejtekre mérgező, és bizonyos származékai (amidok) vírusölő hatást fejtenek ki.
Felhasználása
Belsőleg a nyír levelét enyhébb húgyúti gyulladásokra – hólyaghurut, húgycsőgyulladás – javasolják. Húgyúti kövek és vesekő esetén, valamint ödémák kezelésére is alkalmazzák. Gyakran más növényekkel együtt, a tövises iglicével, a nagy csalánnal, vagy a réti legyezőfűvel, reumás fájdalmak kiegészítő kezelésére is szolgál. Külsőleg fertőtleníti a koszmót (fejsömör).
Figyelmeztetés
A közönséges nyírnek az előírt adagban jelenleg semmilyen mérgező, káros hatása nem ismert. Allergiát viszont kiválthat.