Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KECSKEHÚS

 

kecskehus.jpg

 

Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, hanem a hasüregbe és a vesék körül halmozza fel, a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben. Ennek ellenére a legtöbb magyar, köszöni szépen, nem kér, ha kecskehússal kínálják.

A kecskehús összetétele és íze: Összetétel: 76% víz 19% fehérje 4% zsír 1% sók. Íze kisé édeskés. Porhanyóssága és jó íze akkor biztosított, ha a felhasználás előtt egy ideig áll .

A kecskehús osztályozása: A 8-10 hetes gidák a legértékesebbek, a húskitermelés aránya itt a legjobb A fiatal állatok húskitermelés aránya 48-50%, míg a korosabb kecskéknél 40%.

Pácolással a hús elállóbb és jobb ízűvé válik. Egyes esetekben kiváló ízjavító a tejben való áztatás, a sovány húsoknak pedig szalonnával való tűzdelése.  A kecskehús íze édeskés, ezért fűszerezéskor erre gondolni kell. Táplálkozásra biológiai szempontból az összes emlős húsánál értékesebb.