Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KECSKETEJ

 

AMIT A KECSKETEJRŐL TUDNI ÉRDEMES !!!

 

kecsketej.jpg

Az egykoron becses kecske, a szegény ember tehene és teje háttérbe szorult a piacon és a köztudatban egyaránt. Valahogy idegenkedünk tőle. Mint ahogy köztudott a kecsketej ásványianyag és vitamin értéke, azzal párhuzamosan virul az az általánosított vélemény, hogy büdös, mellék íze van. Aki mégis beadja a derekát és hajlnadó megkóstolni, az első reakció szinte mindenkinél azonos: döbbent arc és a megállapítás: „De hát ez finom!” Persze, a kecsketej nagyon finom, ízhibákat csak a helytelen tartási körülmények vagy a nem megfelelő takarmány, netán a rossz fejési mód eredményezhet!!!

 

AKKOR LÁSSUK KÖZELEBBRŐL!

 

A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntejben ( akár tízszer is kisebb ), így az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, az emészthetősége jobb.

A tehéntejben sok a ß-karotin ( ezt alakitja át a szervezet A vitaminná szükség esetén ), ami sárgás színt kölcsönöz a vajnak és a sajtnak, míg a kecsketejből készültek színe fehér, mivel ez utóbbiban kész A-vitamin van jelen. A jószág a takarmányozás folytán bevitt béta-karotint A-vitaminná alakítva engedi a tejzsírba, így az emberi szervezetnek úgymond ezzel már nem kell bajlódnia.

 

A tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.

 

A kecskéknél rendkívül ritka a tuberkolózis nevű betegség, mivel a kecske ellenanyag termelése ezt ritkán teszi lehetővé, ezért, TBC mentes a tej.

CSECSEMŐK TÁPLÁLÁSÁRA IS KITŰNŐ !!

 

A szoptatás után vagy annak kiegészítésére netán ha nem akarunk szoptatni, a kecsketej a legideálisabb bébitáplálék. Az egyre gyakrabban jelentkező tehéntej-allergia és -intolerancia, mely tejótvart, erős puffadást, bőrirritációt vagy viszketést okoz, a kecsketejet fogyasztóknál lényegesen ritkábbak e panaszok, jelentkezésükkor az orvos általában "szójatejet" ír fel. Ennek következtében pedig később nemegyszer szójatej-allergia alakul ki. A különféle, mesterségesen előállított műtejek, tápszerek helyett is érdemes inkább a kecsketejet választani. Ha azonban az allergiát minden állati fehérje kiváltja, értelemszerűen erről is le kell mondani.

 


SPECIALIZÁLNI A GYÓGYHATÁST ??

 

Nem nagyon ismerünk más olyan természetes növényi vagy állati hatóanyagot, amelyet szükségleteink szerint alakíthatunk. A kecske esetében ez egy tudományosan bebizonyított lehetőség. A kecskének az a tulajdonsága, hogy igényli a takarmány sokféleségét és ezért elfogyasztja a legkülönfélébb növényeket, lehetőséget ad arra, hogy speciális gyógytejet állíttassunk vele elő. E célból takarmányát olyan gyógynövényekkel kell kiegészíteni, amelyek hatóanyagait kívánjuk nagyobb mértékben a tejben megjelentetni. Például ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagaira ellenanyag képződik az állat vérében, ami a tejében is megjelenik.

A nyers tejet természetesen forralva ajánlatos inni akkor is, ha kecskéről van szó, mert a kullancs által terjesztett betegségeket hordozhatja.

Elegendő - az esetleges benne lévő baktériumok elpusztítására -, ha 72 fokig melegítjük, így a vitaminok még nem szenvednek jelentős károsodást.