Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fekete nadálytő. "a csonttörések és izomsérülések növénye"

Fekete nadálytő (Symphytum officinale )

1.jpg


 Fekete nadálytő hatóanyagai:

Allantoin, nyálkaanyagok, cseranyagok, triterpén-szaponinok, mérgező pirrolizidin-alkaloidok.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Fekete nadálytő?

A gyógyászatban a növény gyökere adja a drogot, de alkalmanként a levelét is hasznosítják. A gyökérdrog (Symphyti radix) allantoint, pirrolizidin alkaloidokat, 8-10 % cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. A levéldrog (Symphyti folium) cseranyagot, alkaloidot tartalmaz.

Fekete nadálytő felhasználása:

A gyökérből vagy levélből előállított készítmények gyulladás- és irritáció csökkentő hatásúak. Elősegítik a sebforradást és a hámképződést. Rátétek és kenőcsök formájában csonttörés, vérömleny, zúzódás, rándulás, mirigyduzzanatok, visszérgyulladás, reumatikus ízületi gyulladás kezelésére alkalmazzák ép bőrfelületen. A vadon gyűjtött növények salátaként vagy zöldségként történő fogyasztása erősen változó alkaloid tartalmuk miatt nem javasolt. A homeopátia külsőleg és belsőleg egyaránt használja csont- és csonthártya sérülés kezelésére, egyéb sérülések és visszérgyulladás enyhítésére.

Borogatás: Főzzünk 1 liter vízben 100 gramm összevágott nadálytőgyökeret kb. 10 percig, majd szűrjük le. A főzetből készített meleg borogatást helyezzük a sérült testrészre. Nyílt sebre használni tilos! A fürdő, az öblítés hasonlóképpen készül, mint a borogatás. Kenőcs: Gyógyszertárakban, gyógynövényszaküzletekben beszerezhető.

Külsőleg paszták, kenőcsök, pakolások formájában használják. A fekete nadálytőből készített, pépes borogatás segíti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások gyógyulását - erre utal a növény egyik neve is: forrasztófű. Izom-, ideg- és ínhüvely-gyulladásoknál is jól bevált módszer a nadálytő lisztjéből készült péppel történő borogatás. Egyik fő hatóanyaga, az allantoin serkentően hat a vérellátásra, növeli a sejtek regenerációs folyamatait. A gyökér áztatásos eljárással készült kivonata hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést. Hám- és sejtképző hatása serkenti a sebgyógyulást. Visszérgyulladásokra szintén kiváló, de ajánlják toroköblítőnek is.

Jó tudni a fekete nadálytőről!

Belsőleg nem ajánlott, mivel a májra toxikus (mérgező) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz! A borogatást nyílt sebre ne használjuk! Áldott állapotú nők ne használják a nadálytövet.

Érdekesség a fekete nadálytőről.

A fekete nadálytő gyógyító hatását már Dioszkuridész is dicsérte Kr. u. 50-ben a "Materia medica" művében. Bingeni Hildegard és Paracelsus sebgyógyításra ajánlotta.