Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűz- " a láz és a fájdalom csillapitás szakértője "

Fehérfűzfa-kéreg

(Salix alba)

fuz.jpg

 

A fehérfűzfa-kérget a fehér fűzfáról hántják le, amely akár 25 m magas­ra is megnőhet Jótékony hatását Kínában már több ezer éve kihasznál­ják. Nyugaton azonban a XVIII. századig nem ismerték fel a gyógynövény fájdalom- és lázcsillapító hatását. Az európai bevándorlók vitték a fehér fűzfát Észak-Amerikába, ahol azonban a helyi törzsek már használták az ott őshonos fűzfaféléket fájdalom- és lázcsillapításra.

1828-ban német és francia tudósok izolálták a növény aktív hatóanya­gát, a szaIiciIt. Tíz évvel később pedig európai kémikusok előállították belőle a szalicilsavat, az aszpirinnel rokon vegyületet. Az aszpirint vagy acetil-szalicilt később előállították egy másik, szintén szaIiciIt tartalma­zó gyógynövényből, a gyöngyvesszőből is. A XlX. század végére a Bayer cég kezdte meg az aszpirin tömeges gyártását, amelyet úgy dobtak piac­ra, mint egy új fájdalomcsillapítót; ez biztonságosabb volt, kevesebb mellékhatással, mint az addig használt kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) és a fekete nyírfaolaj.

 

Általánosan javallt:

  • heveny és idült fájdalmak (hát-, nyak-, fejfájás és izomfájdalom) enyhítésére.
  • ízületi gyulladás csökkentésére.
  • lázcsillapításra

A fehér fűzfa kérgét több ezer éve használják gyulladáscsökkentésre, valamint láz és fejfájás csillapítására, mert napjaink legnépszerűbb fájdalomcsillapítójához, az aszpirinhez hasonló szalicil egyik természetes forrása. A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdal­mat, a lázat és a gyulladásokat. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása tovább tart és kevesebb a káros mellékhatá­sa is. Ami a legfontosabb: nem okoz gyomorvérzést, ami az aszpirin egyik legsúlyosabb és leggyakoribb mellékhatása.

 

A fehér fűz minden része tartalmaz szaliciIt, de a szalicil legmagasabb koncentrációban a fa kérgében van jelen. A fakérget kora tavasszal hántják a két-, maximum ötéves fa törzsérőL Orvosi célokra a Sa/ix alba, a fehér fűzfa használata a leggyakoribb, de a füzek más fajtái (Salix fragilis, Salix purpurea és Salix daphnoidesl is szalicilban gazdagok.

Ezeket gyakran csak fűz­fakéreg gyűjtőnév alatt találhatjuk a bioélelmiszereket árusító boltokban. A fehérfűzfa-kéreg hatásosan enyhíti a fejfájást és a he­veny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak (hát- és nyakfájás) kezelésé­re is alkalmas.

 
Ízületi gyulladás esetén, különösen, ha az a hátban, a térdben vagy a csípőben jelentkezik, csökkenti a gyulladást és a duzza­natot, javítja az ízületek mozgását. Ráadásul a menstruációs görcsöket is enyhíti, mert a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin (hor­monszerű vegyület) gyulladást és fájdalmat okozó termelődését. Az aszpirinhez hasonlóan a fehérfűzfa-kéreg is alkal­mas lázcsillapításra.

 

Felhasználási módok:

A fehérfűzfa-kéreg hosszú távú használata tel­jesen biztonságos. Kesernyés, fanyar íze miatt tabletta formájában a leg­jobb bevenni. Ne szedje aszpirinnel együtt, mert fokozza annak mellék­hatásait.

 

Ne adja a fehérfűzfa-kérget tizenhat év alatti gyereknek. Az aszpirin fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását, ami az agyat és a májat érintő, gyakran halálos kimenetelű betegség. A fehérfűzfa-kéreg­ben található szalicil valószínűleg nem okoz ilyen problémát, mert más­féleképpen bomlik le, mint az aszpirinben található szalicil.

A két fájda­lomcsillapító hasonlósága miatt mégis fennáll a veszélye, hogy a fehér­fűzfa-kéreg is előidézheti ezt a betegséget. Az aszpirin és a fehérfűzfa­kéreg helyett ezért inkább paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítót adjon gyermekének.

 

  • Tea: a fehérfűzfa-kéregből készült tea alkalmas lehet fájdalomcsillapításra,max.1% szalicilt tartalmaz  ezért valószínűleg több liter teát kell meginnia ahhoz, hogy hatásos adaghoz jusson.


Esetleges mellékhatásai:

Ajánlott adagok használata esetén ennek a gyógynövénynek ritkán van­nak káros mellékhatásai, de a nagyobb adagok gyomorpanaszokat, émelygést és fülcsengést okozhatnak. lIyenkor csökkentse az adagot vagy hagyja abba a készítmény szedését. Ha a mellékhatások nem szűn­nek meg, forduljon orvoshoz.


Figyelmeztetés:

Akinek nem javasolt az aszpirin szedése, az tartózkodjon a fehér­fűzfa-kéreg használatától is. Ez azokra vonatkozik, akik aszpirinre érzékenyek, gyomorfekélyben vagy egyéb emésztőszervi betegségben szenvednek. Gyerekek és tinédzserek ne szedjék. A várandós és szoptató nők konzultáljanak orvosukkal a fehér fűzfakéreg szedésévei kapcsolatban, mert náluk még nem bizonyított a gyógynövény biztonságos használata.

 

Amennyiben a fehérfűzfa-kéreg nem használ, próbáljon meg olyan fájdalomcsillapító hatású gyógynövényeket is, mint a gyöngylegyezőfű, őszi margitvirág, gyömbér, ipéfa vagy a kurkuma.

 

Újabb vizsgálati eredmények szerint a fehérfűzfa-kéreg használata meglehetősen biztonságos. Régóta tartó izületi gyulladásban szenvedő 41 betegnek két hónapon keresztül fehérfűzfa-kérget adtak, és közülük csak három betegnél jelentkeztek enyhébb mellékhatások (fejfájás, gyomorbántalmak).