Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galagonya,"szíverősítő és nyugtató gyógynövényünk"

Galagonya

  (Crataegus oxyacantha L.)

 

 

Ha szívbetegsége van, érdemes megtudnia, mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese -és húgykőgyógyításra. Napjainkban pedig az egyik legtöbbször alkalmazott szívgyógyszer.

 

A galagonyát, ezt az akár 9 m magasra is megnövő bokrot évszázadok óta ültetik legelők és telkek köré, hogy kerítés magasságúra lenyesve je­lölje a birtokhatárokat. Kerítésként ültetve nemcsak távol tartja a hívat­lan látogatókat, de a szemet is gyönyörködteti: apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Ráadásul sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült.

 
 

Ilyen rossz hírnév mellett csoda, hogy akadt valaki, aki vette a bátor­ságot és alaposan megvizsgálta a galagonyát, s felfedezte annak szív­gyógyító hatását. Persze mindig is voltak olyan emberek - az ókori gö­rögöktől az amerikai indiánokig -, akik már korábban felismerték és be­csülték a növény szíverősítő hatását. Igazán elismertté azonban egy XIX. századi ír orvos tette, aki meglepő eredményességgel kezelte vele a szív­betegséget. Mivel szívgyógyszerének receptjét igen nagy titokban tar­totta, csak az I 890-es években bekövetkezett halála után derült ki, hogy a csodás szer nem másból, mint galagonyabogyó-tinktúrából áll.

 

 Általánosan javallt:

 
  • anginás mellkasi fájdalmak megszüntetésére
  • magas vérnyomás csökkentésére
  • szívbetegségben szenvedőknél
  • a szívösszehúzódások hatékonyabbá tételére
  • szívritmuszavarok szabályozására
 
 
   A galagonya olyan gyógynövény, amely közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Ez az erőteljes szíverősítő hatás valószínűleg a benne nagy mennyiségben található vegyületnek, a flavo­noidoknak - közülük is a proantocianidin complexoligomereknek (PCO) - tulajdonítható, amelyek hatékony antioxidánsok.

 

A galagonya többféleképpen hat a szívre és a kerin­gésre. A vérerek összehúzódását elősegítő angiotenzin szintjét úgy csök­kenti, hogy gátolja az azt előállító enzim működését. Így tágítja a verőe­reket, köztük a koszorú eret is.

Ezáltal javítja a szívizom vérellátását és gátolja az anginás rohamokat. Az összehúzódott verőerek magas vér­nyomás kialakulásához is vezethetnek (hiszen a szívnek sokkal nagyobb intenzitással kell dolgoznia, hogy a vért keresztül pumpálja rajtuk), ezért a galagonya az erek elernyesztése révén az enyhe hipertónia kezelésé­ben is hatásos lehet.

 
 
A galagonya emellett a szívizmok működését közvetlenül is segíti és így a szívösszehúzódások ereje nő. E gyógyhatásnak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek, akiknek ke­zelése nem igényel erősebb szívgyógyszereket. Ezenkívül a galagonyaantioxidáns hatására csökken a szívkoszorúerek érelmeszesedés miatti szűkülete is.

 

A galagonyát egyéb betegségek gyógyításában is régóta használják. Nyugtató hatásának eredményeképpen az álmatlan­ságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a galagonya fontos szerepet játszik a kollagén, a kötőszöveteket felépítő fehérje védelmében; így jelentős szerepe lehet egyes betegsé­gek, mint például az ízületi gyulladás gyógyításában.  

Esetleges mellékhatásai:

Sokak szerint a galagonya az egyik legbiztonságosabb gyógynövény. Bár van rá példa, hogy alkalmazása során émelygés, izzadás, fáradtság és bőrkiütés jelentkezett, ezek a tünetek azonban nagyon ritkák. Még egyéb betegségre felírt gyógyszerrel együtt is szedhető, csak arra vigyázzon, hogy a galagonya rendszeres alkalmazásával azok szükséges mennyisé­ge egy idő után módosul (csökken).

Azok azonban, akik az előírt gyógy­mód mellett a galagonyát is szeretnék kipróbálni, feltétlenül konzultálja­nak orvosukkal, és beleegyezése nélkül soha ne hagyják abba az általa felírt gyógyszerek szedését (de még a szedett adagon se változtassanak)!

 

 FIGYELMEZTETÉS

 

A nem szívbetegeknél a nagy mennyiségű galagonya fogyasztása jelentősen csökkentheti a vérnyomást, ami szédüléshez és ájuláshoz vezethet.