Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbáncfű, a "nyugalom növénye "

Orbáncfű

orbancfu.jpg


(Hypericum perforatum)

Ez az erdő- és útszéleken, dombokon és réteken, júliustói szeptember közepéig virágzó növény,igen értékes gyógynövény. 25-60 cm magas ágas-bogas növény. Virágzata arany­sárga bogernyő. Hogy biztosan felismerjük, morzsoljunk össze egy teljesen kinyílt virágot; piros levet ereszt. A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhöz. Orbáncfűolaj előállításához a virágokat használjuk.

Általánosan javallt:

  • depresszió kezelésére
  • vírusos és bakteriális fertőzésekre
  • a premenstruációs szindróma és a fibromyalgia tüneteinek kezelésére
  • idült fájdalom enyhítésére
  • az aranyérrel járó fájdalom enyhítésére

A régi, vallásos néphit a növény balzsamos, vérvörös virágnedvét az Üdvözítő vérével és sebeivel hozta összefüg­gésbe. Valóban, az orbáncfű a legjobb sebolaj, fájdalomcsil­lapító, gyulladásgátló és gyógyító hatása van.

A belőle készített teát alkalmazzák idegsérülések, mindenféle ideges panasz, zúzódásos sérülések esetén, továbbá ha valaki megemeli magát, és ettől lesz valami baja. De kitűnő szer hasmenés ellen is.

Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén. Napjainkban nagy népszerűségét természetes depresszióellenes tulajdonságainak köszönheti. Az orbáncfüvet leginkább az enyhe depressziók kezelésében használják. A kutatók előtt nem teljesen ismert, hogy a növény miként fejti ki ezt a hatást, de minden bizonnyal a hangulati és érzelmi változásokat előidé­ző, az agyban termelődő vegyület, a szerotonin szintjét emeli.

Kontrollált kísérlet adatait dolgozta fel az a tanulmány, amely megállapította, hogy az orbáncfű az enyhe és a közepes súlyosságú depresszió lefolyására ugyanolyan hatást képes gya­korolni, mint a hagyományos antidepresszáns szerek. (Bár még csak kor­látozott számú vizsgálati adat áll rendelkezésre a súlyos depressziós tü­netek elleni hatására vonatkozóan, úgy tűnik, súlyosabb depressziókban is hatékony). A gyógynövény elősegíti a mély és pihentető alvást, és különösképpen hasznos lehet ak­kor, ha a depressziót fáradtság, álmatlanság és alacsony energiaszint kí­séri.

Az orbáncfű segíthet a téli depresszió elmulasztásában is, amely a borús őszi és sötét téli idők beálltával jelentkezik, s a tavaszi, nyári nap­sugarak hatására el is múlik. Sokan idegenkednek a hagyományos antidepresszáns szerek haszná­latától, mivel e gyógyszerek szedését kellemetlen mellékhatások kísérhe­tik, például a szexuális vágy csökkenhet.

Az orbáncfű alkalmazásával vi­szont ezek a kellemetlenségek mind elkerülhetők. Arra azonban figyelni kell, hogy az orbáncfű hatóanyagai fokozhatják az egyéb depresszió el­leni szerek hatását. Más gyógyszerek hatását viszont nem befolyásolják, ezért különösen nagy hasznát vehetik azok az idősebb emberek, akik egyéb panaszaikra többféle gyógyszert is szednek. Az orbáncfű küIönfé­le betegségek kezelésében olyan ígéretesnek tűnik, hogy Amerikában nemrégiben egy újabb nagyszabású vizsgálatot kezdtek egyéb gyógyha­tásainak feltárására.

Teája jó az összes felsorolt betegségre, de érdemes orbáncfűből ülőfürdőket venni, ezek kiegészítik a hatását. Hetenként hat egymást követő napon vegyünk lábfürdőt. Ez a kúra minden idegi eredetű baj esetén ajánlható.

A lányoknak a nemi érés időszakában egy bizonyos ideig minden nap két csésze orbáncfűteát kellene inniuk, az ugyanis segíti a női szervek fejlődését és szabályozza havi ciklusuk rendszerességét. Az orbáncfűnek antivirális és antibakteriális hatása is van. Kutatási eredmények alapján állítható, hogy védelmet nyújt a her­pes simplex, az influenza- és az Epstein-Barr-vírus (EBV, a mononuc/eosis infectiosa kórokozója) ellen; laboratóriumi kísérletek előzetes eredményei szerint akár még az AlOS vírusát is gátolhatja.

Sokak által dicsért természetes gyógyszer az orbáncfű olaja. Nem szabadna hiányoz­nia egyetlen háztartásból sem. Könnyen előállítható házilag is. Gyógyerejét két évig megőrzi és nemcsak nyílt sebek, friss sérülések, véraláfutások, mirigyduzzanatok esetén használható eredményesen, hanem mint kiváló bőrápolószer az érdes arcbőr kezelésére is jó, de bedörzsölésre szintén ajánlható, hátfájás, hexensusz, isiász és reuma estén. Hogy mindig kéznél legyen ez a remek háziszer, ha leforrázzuk vagy megégetjük magunkat, a virágokat egyszerűen lenolajba tesszük. Leégés után is ezzel kenjük be magunkat.

Hasfájós csecsemők hamar meg nyugszanak, ha ezzel az olajjal kenjük be a pocijukat. Ha az orbáncfűből készült kenőcsöt aranyérre kenik, az égő és viszkető érzés elmúlik.

Felhasználási módok:

  • Teakészítés: 1 púpozott teáskanálnyi füvet adunk '/4 liter vízhez, csak forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.
  • Orbáncfűolaj: napfényes időben szedett orbáncfűvirággal lazán megtöltünk egy üvegecskét, és finom olívaolajjal felöntjük, hogy az olaj ellepje a növényt. Az üveget jól lezárva néhány hétig a napon vagy a meleg kályha közelében tartjuk. Egy idő után az olaj megpirosodik. Ekkor vászonkendőn átszűrjük, a fennmaradó részt kifacsarjuk és az olajat sötét üvegekben tároljuk. Olívaolaj helyett megfelel a lenolaj is, ha égési sebekre akarjuk használni az orbáncfűolajat.
  • Orbáncfű-tinktúra: két maréknyi, napsütésben szedett orbáncvirágot adunk 1 liter pálinkához és az üveget három hétig a napon vagy más meleg helyen tartjuk.
  • Ülőfürdő: egy vödör orbáncfüvet szedünk (szárát, levelét és virágját) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Fürdés előtt felforraljuk és a fürdővízbe öntjük. Fürdési idő: 20 perc.

Figyelmeztetés:

Mivel az orbáncfű terhes nőkre és szoptató anyákra gyakorolt hatását még alig vizsgálták, ezért ők tartózkodjanak az orbáncfű alkalmazásától


Esetleges mellékhatásai:

Bár igen ritkán, de az alábbi mellékhatások alakulhatnak ki: székrekedés, gyomorbántalom, fáradtság, szájszárazság és szédülés. A világos bőrűek az orbáncfű alkalmazásakor lehetőleg tartózkodjanak a napfénytől, bár a vizsgálatok adatai szerint az orbáncfű az ajánlott dózisokban legfeljebb csak kismértékű fényérzékenységet okoz.