Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Papsajtmályva- "jó felső légutak megbetegedése esetén"

Papsajtmályva

(Malva neglecta-M. vulgaris)

Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Hogyha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk benne, hogy ház vagy majorság volt ott valaha.

A nagylevelű mályva vagy erdei mályva (Malva grandifolía-M. silvestris) és egyéb változatai leginkább zöldséges- és virágoskertekben találhatók meg. Mindkét fajta tartal­maz a levelében, szárában és virágjában nyálkát és cserzőanyagot. A kislevelű mályvának, azaz papsajtnak a talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsás­fehér. Korong alakú termése kerek sajthoz hason­lít, innen ered a neve; papsajt.

Általánosan javallt:

  • felső légúti megbetegedésekre
  • gyomor-bélhurutra
  • gyulladáscsökkentésre

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahár­tyák gyógyítására alkalmas tea formájában. Gyo­morhurut, hólyaghurut, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmaz­ható. Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízben. Ebből a napi adagunk két-három csészényi, amit kicsit felmelegítünk és kortyonként fogyasztjuk el. Naponta legalább három csészével igyunk meg belőle, ahogy fentebb leírtuk, és éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágjából nyertünk.

Kitűnően bevált a langyos papsajtteával történő szemlemosás és szemborogatás, amely a könnyfolyás ritka beszáradása esetén ajánlatos. Az arcon viszkető és égő érzést okozó allergiákra is jótékonyan hat a langyos papsajttea. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyen fellépő kéz- és lábdagadás kezelésre használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt érdemes csinálni.

A derék papsajt gégegyulladás esetében is használ. A száj, az orr és a torok szárazsága esetén, ami gyakran idegességet vált ki a betegekből, szintén napjában többször gargalizálunk és öblögetünk papsajtteával.

Felhasználási módok:

Virág­ját, levelét és szárát gyűjtjük júniustói szeptembe­rig. Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel. Bár a szárított növényben is marad még éppen elég kiváló hatóanyag.

  • Tea: 1/4 liter szobahőmérsékletű vízbe beáztatunk 1 púpozott teáskanál füvet, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.
  • Láb- és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.
  • Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, és a nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.
  • Öblögető: toroköblögetésre

 

Figyelmeztetés!

Poros, piszkos utak mellett ne gyűjtsük!