Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pásztortáska - " jó vérzéscsillapító gyógynövény"

Pásztortáska, közönséges (Capsella bursa-pastoris )

pasztortaska.jpg

 

 

Hogyan gyűjtsük a pásztortáska, közönséges gyógynövényt?

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban.

Pásztortáska, közönséges hatóanyagai:

Egy még ismeretlen szerkezetű, vérzéscsillapító hatású peptid: glukozinolátok, flavonoidok, kálium- és kalciumsók. A biogén aminok és szaponinok előfordulása kérdéses.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Pásztortáska, közönséges?

A növény flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz.

Pásztortáska, közönséges felhasználása:

A drogot már régóta alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. Az anyarozs alkaloidjainak felfedezése óta a pásztortáska elvesztette jelentőségét, mivel hatása gyengébb és megbízhatatlan. Szemben a korábbi véleményekkel, a készítmények hatása lényegesen függ annak korától, a felhasznált növények frissességétől, s több káros gombafaj jelenlététől. A hatásmechanizmus napjainkig nem tisztázott. A növény homeopátiás felhasználási területeihez tartoznak az anyaméh és a nyálkahártyák vérzései, valamint a vesekőbántalmak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.

Jó tudni a pásztortáska, közönségesről!

Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges. Tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!

Érdekesség a pásztortáska, közönségesről.

A növény fiatal, friss hajtásait zöldsalátába keverhetjük.