Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTGYÁRTÁS

 

kecskesajt.jpg

 

SAJTKÉSZITÉS HÁZILAG

A friss, édes tejhez kultúrát kell adni, de otthon, ennek hiányában lehetséges a kultúra nélküli gyártás is abban az esetben, ha az esti tejet lehűtve tároljuk reggelig és a reggeli tejhez hozzákeverjük.Ebben az esetben az esti tejet mint " érett "tejet kultúraként használhatjuk.

A beoltási hőmérséklet 28-34 C. Az oltó mennyisége függ az oltó erősségétől, és a kívánt sajtállománytól. A megkívánt alvadási idő pedig 35 perc.

A megalvadt tejet összevagdaljuk.

Először nagyobb rögökre vágjuk, majd várunk addig, amig savó jelenik az alvadék felszinén. Ezután ismét vágni kezdjük az alvadékot egyre kisebbre, és újra kivárjuk a savó megjelenését a felszinen. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amig a megkivánt rögnagyságot el nem érjük. Általában búzaszem negyságú csomókra törjük, így a savó könnyen leszűrhető. Mialatt vágjuk az alvadékot, a tej hőfokát folyamatosan emeljük ( kb. 3-5 percenként egy fokot ).
A háztáji sajt utómelegitése 40-42 fok, csak ez után kerül formázásra vagy préselésre.

Ízesítőket is keverhetünk a sajthoz ( apróra vágott vöröshagyma, metélőhagyma, fokhagyma, kapor, petrezselyemlevél, sárgarépa, kömény, bors, paprika, sonka, dió, napraforgómag, tökmag, gyógynövények és más fűszerek ). Az ízesítőanyagot a savó eltávolítása után adjuk a sajttésztához.Egy killógramm sajtanyaghoz négy csapott evőkanál só is kell. Ezeket belegyúrjuk a sajtanyagba, mielőtt vászonruhába tesszzük.

Végül a négy sarkánál fogva felaksztott muszlinszövetbe vagy ebből készült zsákba öntve a savót lecsöpögtetjük a sajtanyagról (8-12h alatt lecsöpog).

 A sajtokat nedves, sós ruhával letakarva hűvős, hideg helyen tartjuk és hetenként kétszer átforgatjuk. A lágy sajtok eltarthatósága 2-3 hét. ................................................................................................................................................................................................ IDŐ ÉS HOZZÁVALÓK HIÁNYAKOR EGY EGYSZERŰ MEGOLDÁS

A frissen fejt tejhez forralás után hozzáöntünk literenként 2 evőkanál 10%-os ecetet. Ebben az esetben a savófehérjék is kicsapódnak ,a keletkezett anyag viszont enyhén savanykás ízű és kissé gumis állagu lesz. Nem az igazi, de ez sem rossz.