Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tölgy, "Kiváló gyomorbántalmak és hasmenés ellen"

Tölgyfa (Quercus robur (kocsányos tölgy), Quercus petraea (kocsánytalan tölgy))

tolgy.jpg

 

 

Hogyan gyűjtsük a tölgyfa gyógynövényt?

A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik.

Tölgyfa hatóanyagai:

Max. 20% katechin típusú cseranyag, részben ellagitanninok. Emellett triterpének és béta-szitoszterol.

Milyen vegyületeket tartalmaz a Tölgyfa?

A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

Tölgyfa felhasználása:

A drogot elsősorban a cseranyagok összehúzó, szárító, sebgyógyulást elősegítő, vérzéscsillapító és viszketés csökkentő hatása miatt alkalmazzák. A kéreg főzetét főleg külsőleg használják fürdők és borogatások formájában nedvedző bőrbetegségek, lábizzadás, fagyási sérülések, aranyér és végbélrepedések kezelésére, továbbá száj- és torokgyulladás esetén öblögetésre. Belső alkalmazásra csak elvétve kerül sor súlyos hasmenés és gyomor-bél hurut esetén. A belső vérzések ellen már hatásosabb készítmények állnak rendelkezésre. Pirított makkterméseit régen kávépótlóként fogyasztották, de a gyermekgyógyászatban hasmenés, görvélykór és angolkór kezelésére is alkalmazták. Homeopátiás hatásossága még nem megfelelően igazolt.

Öblögető oldat, borogatás: Fél liter vízhez hozzáadunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük. Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk. Tea: 2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén. Ülőfürdő: 1-1,5 liter vízbe forraljon fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk áztatni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Jó tudni a tölgyfáról!

Az öreg ágak kérgét és a nem egészséges leveleket ne gyűjtsük! A főzetet 12 óránál tovább ne tároljuk. Nagy kiterjedésű sérülésekre ne alkalmazzuk!

Érdekesség a tölgyfáról.

A kocsányos tölgy akár 50 méter magasra is megnő, ha a feltételek ideálisak számára. A régi időkben számos helyen a makktermést is gyűjtötték, amelyből pörkölés után makkávét főztek. A tölgyfa fafaragásra és hordókészítésre kiválóan alkalmas, nemes fa.