Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsálya - "a torok és a szájüreg gyulladásaira"

Zsálya

(Salvia officinalis)

zs.jpg

 

Az ajakos virágúak családjába tartozó növény, amelyet orvosi zsályának vagy kerti zsályának ne­veznek, Dél-Európából származik nálunk ker­tekben termesztik.30-70cm-re nő meg, lila virágai örvszerűen helyezkednek el. Keresztben átellenesen álló levelei ezüstösen csillognak és kesernyés fűsze­res illatot árasztanak. A zsálya a védett, napos helyeket kedveli. Mivel fagyérzékeny, télire be kell fedni.

 

Másik fajtája, a mezei zsálya (Sa/via pratensis) legelőkön, réteken és rézsűkön lelhető fel. Már mes­sziről virítanak sötétkéklilás virágai, melyekből aromás illat árad. A mezei zsályának a virágját leginkább csak toroköblögetésre vagy zsályaecet előállítására hasz­náljuk - egy marék virágot áztatunk natúr ecetben, ­amelyet hosszabb betegeskedés esetén jótékony és élénkítő bedörzsölésre alkalmazunk. Levelét gyűjthetjük májusban és júniusban, még a virágzás előtt. Mivel a zsálya száraz, napos időben illóolajokat termel, célszerű napos időben, főként déltájban szedni és árnyékos helyen kell szárítani.

 
 

A mezei zsályáénál azonban nagyobb a fent említett kerti vagy orvosi zsálya hatásfoka. Már elődeink idejében megbe­csült gyógynövénynek számított a zsálya. Egy 1300 körül keletkezett versike felteszi a kérdést: "Miért is kell meghalnunk / Hisz kertünkben zsálya nő. Már a neve is mutatja azt a nagyrabecsülést, amlyet az emberiség ősidők óta tanúsít e gyógynövény iránt. "Salvia" a latin sa/vare (= meggyógyulni, felépülni) szóból származik.

 

Hogy mennyire tisztelték a régebbi korokban a zsályát, annak nyomát megtaláljuk egy régi, szép füvészkönyvben: "Amikor Szűz Mária a gyermek Jézussal menekülni volt kénytelen Heródes elől arra kérte a mezők összes virágját, hogy segítsenek neki, ám egyikük sem adott nékik oltalmat. Akkor odahajolt a zsályához, és íme, annál menedékre talált. Sűrű, védelmet nyújtó levelei alatt elrejtőzött kicsinyével Heródes poroszlói elől. Azok elvonultak mellettük, de nem látták meg őket.

 

Általánosan javallt:

 
  • vértisztítás
  • éjszakai izzadás
  • májpanaszok
  • légzőszervi betegségek (torok-mandulagyulladás)
  • ideggyengeség esetén

A zsályatea, ha többször fogyasztjuk, erősíti az egész testet, megóv a szélütéstől, és nagyon kedvezően hat bénulások esetén. A levendulán kívül ez az egyetlen gyógynövény, amely segít az éjszakai izzadások esetén; kigyógyít abból a betegségből, amely az éjszakai izzadásokat okozza, élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget, ami ezzel a betegséggel együtt jár.

 

Számos orvos felismerte a zsálya jó tulajdonságait: eredménye­sen használják is görcsök, gerincvelőbántalmak, mirigy-megbetegedések és a végtagresz­ketés esetén. A felsorolt betegségek esetén napközben két csésze zsályateát kell meginni kortyonként. A tea nagyon jól hat a beteg májra, megszünteti a puffadást és az egyéb panaszokat, amelyek a megzavart májműködéssel függenek össze. Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.

 
 
 

Tisztítja a vért, nyálkátlanítja a légzőszerveket és a gyomrot, étvágygerjesztő hatású. Külsőleg a zsályatea mandulagyulladásra, a torok és a szájüreg gyulladásaira, torokbántalmakra, a fogban lévő gennygócokra különösen javallt. Torokfájásnál meleg tejjel, homloküreg-gyulladásnál citromfűvel keverve igyuk. Sok gyereknél és felnőttnél nem került volna sor mandulaműtétre, ha idejében zsályát használtak volna. Ha kivették a mandulákat, amelyek mint a szervezet őrei feltartóztatják és felfalják a kórokozókat, akkor azok közvetlenül a vesékhez jutnak.

 

Zsályafőzet cserszömörcével 1:1 arányban keverve használ vérző és laza fogak, fogínysorva­dás és –fekély esetén. Ilyenkor öblögessünk vagy pedig a főzetbe mártott vattával ecseteljük az ínyt.

 
 

Igen fontos lenne ülőfürdőt venni az ideggyenge embereknek és az alhasi meg betege­désben szenvedő nőknek a menstruáció alatt

 

Végezetül nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a zsálya nemcsak hasznos gyógynövény, hanem pompás fűszer is. A kakukkfűhöz és a borsfűhöz hasonlóan igen kis mennyiségben fűszerezünk vele zsírosabb ételeket, például disznó-, liba- és pulykasültet. A vadpecsenye is ízletesebb lesz egy kis zsályalevéltől. Sajtok és szószok fűszerezésekor már csak egészségi megfontolásból is eszünkbe kell jusson a zsálya.

 

Felhasználási módok:

 
  • Teakészítés: 1 teáskanál zsályát adunk1/4liter vízhez, forrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Ha emésztési zavaroknál használjuk, akkor étkezés előtt 20 perccel édesítés nélkül fogyasszunk naponta 2 dl-t.
  • Zsálya-ecet: mezei zsálya virágával lazán megtöltünk egy üveget, natúr ecetet öntünk rá, úgy hogy a virágokat belepje. Az üveget két hétig a napon vagy más helyen állni hagyjuk.
  • Ülőfürdő: két összmarék levelet éjszakára hideg vízben áztatunk. Másnap felforraljuk és a felmelegített kivonatot a fürdővízhez öntjük.

Figyelmeztetés!

 

Tilos vele várandós mamákat kezelni, mivel vetélést okozhat, valamint használata alatt kerülni ajánlatos az alkoholt, mert a zsálya növeli a részegség kellemetlen tüneteit, súlyosbítja a másnaposságot! Egyesek elálmosodhatnak tőle.